τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα

Τραυματική βλάβη εγκεφάλου συμβαίνει όταν μια εξωτερική μηχανική δύναμη προκαλεί εγκεφαλική δυσλειτουργία.

Ο τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός συνήθως προκύπτει από ένα βίαιο χτύπημα ή κούραση στο κεφάλι ή στο σώμα. Ένα αντικείμενο που διεισδύει στο κρανίο, όπως μια σφαίρα ή ένα θρυμματισμένο κομμάτι κρανίου, μπορεί επίσης να προκαλέσει τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

Η ήπια τραυματική εγκεφαλική βλάβη μπορεί να προκαλέσει προσωρινή δυσλειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο σοβαρότερος τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε μώλωπες, σχισμένους ιστούς, αιμορραγία και άλλες σωματικές βλάβες στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπλοκές ή θάνατο.

Ο τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός μπορεί να έχει ευρείες φυσικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Ορισμένα σημεία ή συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά το τραυματικό συμβάν, ενώ άλλα μπορεί να εμφανιστούν ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της ήπιας τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης μπορεί να περιλαμβάνουν

Οι μέτριες έως σοβαρές τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε σημεία και συμπτώματα ήπιου τραυματισμού, καθώς και τα ακόλουθα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν εντός των πρώτων ωρών έως ημερών μετά από τραυματισμό στο κεφάλι

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά με εγκεφαλικά τραύματα μπορεί να μην έχουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες για να αναφέρουν πονοκεφάλους, αισθητήρια προβλήματα, σύγχυση και παρόμοια συμπτώματα. Σε ένα παιδί με τραυματική εγκεφαλική βλάβη, μπορείτε να παρατηρήσετε

Ήπιο τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα

Μέτρια έως σοβαρή τραυματική βλάβη στον εγκέφαλο

Να βλέπετε πάντα το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε υποστεί ένα πλήγμα στο κεφάλι ή στο σώμα που σας αφορά ή προκαλεί αλλαγές συμπεριφοράς. Ζητήστε ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης εάν υπάρχουν συμπτώματα τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης μετά από πρόσφατο χτύπημα ή άλλο τραυματικό τραυματισμό στο κεφάλι.

Οι όροι «ήπιο», «μέτριο» και «σοβαρό» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την επίδραση του τραυματισμού στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ένας ήπιος τραυματισμός στον εγκέφαλο εξακολουθεί να είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που απαιτεί άμεση προσοχή και ακριβή διάγνωση.

Τα συμπτώματα των παιδιών

Ο τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός προκαλείται από ένα χτύπημα ή άλλο τραυματικό τραυματισμό στο κεφάλι ή το σώμα. Ο βαθμός βλάβης μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η φύση του συμβάντος και η δύναμη της πρόσκρουσης.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Ο τραυματισμός μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες

Τροποποιημένη συνείδηση

Τα κοινά συμβάντα που προκαλούν τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό περιλαμβάνουν τα ακόλουθα

Κατασχέσεις

Εκρηκτικές εκρήξεις και άλλα τραυματιστικά μαχητικά. Οι εκρηκτικές εκρήξεις είναι μια κοινή αιτία τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού σε στρατιωτικό προσωπικό με ενεργό υπηρεσία. Αν και ο μηχανισμός της βλάβης δεν είναι ακόμη καλά κατανοητός, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το κύμα πίεσης που διέρχεται από τον εγκέφαλο διαταράσσει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Συσσώρευση υγρών

Ο τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός οφείλεται επίσης σε πληγές που διεισδύουν, σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι με σάλπιγγα ή συντρίμμια και πτώσεις ή σωματικές συγκρούσεις με αντικείμενα μετά από έκρηξη.

Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού συμπεριλαμβάνουν

Πολλές επιπλοκές μπορεί να συμβούν αμέσως ή σύντομα μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Οι σοβαρές βλάβες αυξάνουν τον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου αριθμού επιπλοκών και πιο σοβαρών επιπλοκών.

Η μέτρια έως σοβαρή τραυματική εγκεφαλική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες ή μόνιμες αλλαγές στην κατάσταση συνείδησης, ευαισθητοποίησης ή ανταπόκρισης ενός ατόμου. Διαφορετικές καταστάσεις συνείδησης περιλαμβάνουν

Φυτική κατάσταση. Η εκτεταμένη βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση βλάστησης. Αν και το άτομο δεν γνωρίζει το περιβάλλον του, μπορεί να ανοίξει τα μάτια του, να κάνει ήχους, να ανταποκριθεί σε αντανακλαστικά ή να κινηθεί.

Είναι πιθανό ότι μια βλαστική κατάσταση μπορεί να γίνει μόνιμη, αλλά συχνά τα άτομα προχωρούν σε μια κατάσταση ελάχιστα συνειδητή.

Κλειδωμένο σύνδρομο. Ένα πρόσωπο σε κατάσταση κλειδώματος γνωρίζει το περιβάλλον του και ξυπνά, αλλά δεν είναι σε θέση να μιλήσει ή να μετακινηθεί. Το άτομο μπορεί να επικοινωνεί με κίνηση των ματιών ή να αναβοσβήνει.

Αυτή η κατάσταση προκύπτει από βλάβες που περιορίζονται στον κατώτερο εγκέφαλο και το εγκεφαλικό. Αυτό συμβαίνει σπάνια μετά από τραύμα και συνηθέστερα οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο στην περιοχή του εγκεφάλου.

Μερικοί άνθρωποι με τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό θα έχουν κατασχέσεις εντός της πρώτης εβδομάδας. Ορισμένοι σοβαροί τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις, που ονομάζονται μετατραυματική επιληψία.

Λοιμώξεις

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στους χώρους του εγκεφάλου (εγκεφαλικές κοιλίες) ορισμένων ανθρώπων που είχαν τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο, προκαλώντας αυξημένη πίεση και πρήξιμο στον εγκέφαλο.

Βλάβη στο αιμοφόρο αγγείο

Τα κατάγματα του κρανίου ή οι πληγές που διεισδύουν μπορούν να διαρρήξουν τα στρώματα των προστατευτικών ιστών (meninges) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να εισέλθουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Μια λοίμωξη των μηνιγγίτιδων (μηνιγγίτιδα) θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο του νευρικού συστήματος αν δεν αντιμετωπιστεί.

Νευρική βλάβη

Πνευματικά προβλήματα

Αρκετά μικρά ή μεγάλα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο μπορεί να υποστούν βλάβη σε τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβους αίματος ή άλλα προβλήματα.

Οι τραυματισμοί στη βάση του κρανίου μπορούν να βλάψουν τα νεύρα που αναδύονται απευθείας από τον εγκέφαλο (κρανιακά νεύρα). Μπορεί να προκληθεί βλάβη κρανιακού νεύρου

Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί σημαντική εγκεφαλική βλάβη θα βιώσουν αλλαγές στις σκέψεις τους (γνωστικές) δεξιότητες. Τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με πολλές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων

Τα προβλήματα γλώσσας και επικοινωνιών είναι κοινά μετά από τραυματικά εγκεφαλικά τραύματα. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση, διενέξεις και παρεξηγήσεις για άτομα με τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα, καθώς και μέλη της οικογένειας, φίλους και φορείς παροχής φροντίδας.

Τα προβλήματα επικοινωνίας ενδέχεται να περιλαμβάνουν

Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη συχνά εμφανίζουν αλλαγές στις συμπεριφορές. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν

Συναισθηματικές αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν

Προβλήματα που αφορούν αισθήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν

Μια τραυματική βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που οδηγούν σε σταδιακό εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και σταδιακή απώλεια λειτουργιών του εγκεφάλου, αν και ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα για ένα άτομο. Αυτά περιλαμβάνουν

Επειδή οι τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο είναι συνήθως καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και επειδή οι συνέπειες μπορούν να επιδεινωθούν γρήγορα χωρίς θεραπεία, οι γιατροί πρέπει συνήθως να αξιολογήσουν γρήγορα την κατάσταση.

Αυτή η δοκιμή 15 σημείων βοηθάει έναν γιατρό ή άλλο ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης να εκτιμήσει την αρχική σοβαρότητα ενός τραυματισμού εγκεφάλου ελέγχοντας την ικανότητα του ατόμου να ακολουθεί τις οδηγίες και να κινεί τα μάτια και τα άκρα του. Η συνοχή του λόγου παρέχει επίσης σημαντικές ενδείξεις.

Οι ικανότητες βαθμολογούνται αριθμητικά στη Κλίμακα Κλίμακας της Γλασκώβης. Μεγαλύτερες βαθμολογίες σημαίνουν λιγότερους σοβαρούς τραυματισμούς.

Αν παρατηρήσατε κάποιον που τραυματίστηκε ή έφτασε αμέσως μετά από τραυματισμό, μπορεί να είστε σε θέση να παρέχετε στο ιατρικό προσωπικό πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την εκτίμηση της κατάστασης του τραυματία.

Οι απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις μπορεί να είναι επωφελείς για την εκτίμηση της σοβαρότητας του τραυματισμού

Ο πρήξιμο του ιστού από τραυματική βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να αυξήσει την πίεση μέσα στο κρανίο και να προκαλέσει πρόσθετη βλάβη στον εγκέφαλο. Οι γιατροί μπορούν να εισάγουν έναν καθετήρα μέσα από το κρανίο για να παρακολουθήσουν αυτή την πίεση.

Οι ήπιες τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο δεν απαιτούν συνήθως άλλη θεραπεία εκτός από την ανάπαυση και την εξωχρηματιστηριακή ανακούφιση πόνου για τη θεραπεία πονοκεφάλου. Ωστόσο, ένα άτομο με ήπιο τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό συνήθως πρέπει να παρακολουθείται στενά στο σπίτι για τυχόν επίμονα, επιδεινούμενα ή νέα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να έχει επακόλουθο ιατρικό διορισμό.

Ο γιατρός θα δηλώσει πότε είναι κατάλληλη η επιστροφή στην εργασία, το σχολείο ή οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Είναι καλύτερα να αποφύγετε σωματικές ή σκέψεις (γνωστικές) δραστηριότητες που κάνουν τα πράγματα χειρότερα μέχρι να επιλυθούν τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν σταδιακά στις συνήθεις ρουτίνες.

Η φροντίδα έκτακτης ανάγκης για μέτρια έως σοβαρά τραυματικά εγκεφαλικά τραύματα επικεντρώνεται στην εξασφάλιση ότι το άτομο έχει επαρκές οξυγόνο και παροχή αίματος, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση και αποτρέποντας τυχόν περαιτέρω τραυματισμό της κεφαλής ή του λαιμού.

Τα άτομα με σοβαρά τραύματα μπορεί επίσης να έχουν και άλλους τραυματισμούς που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον θεραπείες στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης ή στο τμήμα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου θα επικεντρωθούν στην ελαχιστοποίηση των δευτερογενών βλαβών λόγω φλεγμονής, αιμορραγίας ή μειωμένης παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Τα φάρμακα για τον περιορισμό της δευτερογενούς βλάβης στον εγκέφαλο αμέσως μετά από έναν τραυματισμό μπορεί να περιλαμβάνουν

Αντι-κατάσχεση ναρκωτικών. Οι άνθρωποι που είχαν μέτρια έως σοβαρή τραυματική εγκεφαλική βλάβη κινδυνεύουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον τραυματισμό τους.

Ένα φάρμακο κατά της κρίσης μπορεί να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πρόσθετη εγκεφαλική βλάβη που μπορεί να προκληθεί από μια κρίση. Πρόσθετες θεραπείες κατά της κρίσης χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης σπασμών.

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την ελαχιστοποίηση της πρόσθετης βλάβης στους ιστούς του εγκεφάλου. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ακόλουθων προβλημάτων

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί σημαντική εγκεφαλική βλάβη θα χρειαστούν αποκατάσταση. Μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν βασικές δεξιότητες, όπως το περπάτημα ή την ομιλία. Ο στόχος είναι να βελτιώσουν τις ικανότητές τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες.

Η θεραπεία αρχίζει συνήθως στο νοσοκομείο και συνεχίζεται σε μονάδα αποκατάστασης εσωτερικών ασθενών, μονάδα θεραπείας οικιακής θεραπείας ή μέσω υπηρεσιών εξωτερικών ασθενών. Ο τύπος και η διάρκεια της αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα με το άτομο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της εγκεφαλικής βλάβης και ποιο μέρος του εγκεφάλου τραυματίστηκε.

Μπορούν να συμπεριληφθούν ειδικοί αποκατάστασης

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού τραύματος

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να αποφύγουν την πτώση γύρω από το σπίτι

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποφύγουν τραύματα στο κεφάλι

Ορισμένες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα να αντιμετωπίσει επιπλοκές που επηρεάζουν καθημερινές δραστηριότητες, επικοινωνίες και διαπροσωπικές σχέσεις. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, ένας οικογενειακός φροντιστής ή φίλος μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσει στην εφαρμογή των ακόλουθων προσεγγίσεων

επισκεφθείτε το γιατρό σας

Προβλήματα επικοινωνίας

Αλλαγές συμπεριφοράς

Συναισθηματικές αλλαγές

Αισθησιακά προβλήματα

Εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου

Κλίμακα κομματιών της Γλασκώβης

Πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό και τα συμπτώματα

Δοκιμές απεικόνισης

Ενδοκρανιακό σύστημα παρακολούθησης πίεσης

Ήπιος τραυματισμός

Άμεση φροντίδα έκτακτης ανάγκης

Φάρμακα

Χειρουργική επέμβαση

Αναμόρφωση

Πρόληψη πτώσεων

Πρόληψη τραυματισμών στο κεφάλι στα παιδιά